Wat is yoga?

Als iemand vraagt: ‘Wat is nu eigenlijk yoga?’ is het moeilijk daar één antwoord op te geven. Mensen ervaren yoga op hun eigen manier. De oorspronkelijke betekenis ligt besloten in het woord zelf. Yoga betekent namelijk ‘juk’, het in evenwicht brengen van twee tegenpolen. Het betekent ook ‘verbinding van lichaam en geest’. Zoals een juk lasten in evenwicht brengt, waardoor deze makkelijker te dragen zijn, zo schept yoga harmonie in het leven door een betere balans tussen stress en ontspanning te bewerkstelligen.

Waarom yoga? Vaak begint men met yoga als er klachten zijn die uit spanning voortvloeien, zoals hoofd-, nek-, schouder- of rugpijn, maag/darmklachten, problemen met de adem, zoals hyperventilatie. Maar ook klachten op geestelijk gebied kunnen zich voordoen: nervositeit, depressiviteit, burn-out, gebrek aan zelfvertrouwen, slapeloosheid, paniekaanvallen, concentratiemoeilijkheden en ga zo maar door.

Bewustwording. Als je je zorgen maakt, trekken spieren samen, bijvoorbeeld in je maag. Dat kan een vervelend gevoel opleveren. Als je accepteert dat zorgen bij het leven horen en je je er niet tegen verzet, wordt de spanning al een stuk minder. Zorgeloos door het leven gaan is een utopie. Hóe je omgaat met zorgen maakt een groot verschil. Yoga geeft inzicht in dit soort verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *