Mooie gedachten 21-30

Mooie gedachten -30-

Toen ik de cel verlaten had wist ik dat als ik de bitterheid en haat niet achter mij zou laten, ik in een cel zou blijven zitten. Nelson Mandela

Mooie gedachten -29-

 DE GELOFTE VAN KUISHEID

‘De gelofte van kuisheid is een gelofte waarmee we niet lichtzinnig mogen omgaan,’ zei de jonge monnik tegen de oude monnik.   ‘Dat weet ik,’ zei de oudere.  ‘En we doen plechtig ons best om het gezelschap van vrouwen te vermijden.’   ‘Ja, dat weet ik,’ zei de oude monnik. ‘Maar wat doen we dan met die jonge vrouw daar? Ze staat in haar beste kleren en kan niet naar de bruiloft tenzij iemand haar naar de overkant van de rivier draagt?’           ‘Wij hebben onze regels en die mogen we niet overtreden,’ zei de jonge monnik, die alle regels uit zijn hoofd kende.  ‘Maar hoe zit het dan met de regel van compassie? Zie je dat? Ze huilt. Zonder onze hulp mist ze de bruiloft van haar eigen zuster.’   ‘Regels zijn regels.’ Zonder er verder woorden aan vuil te maken, pakte de oudere monnik de vrouw op en droeg haar naar de overkant van de rivier. Aan de overzijde zette hij haar neer. De twee monniken vervolgden zwijgend hun reis. Zo liepen ze nog een halve dag.  ‘Ik denk toch echt dat het niet goed was wat je hebt gedaan. Je had die mooie vrouw niet in je armen mogen nemen. En je had haar niet de rivier over mogen dragen,’ zei de strenge monnik.     ‘’Mijn jonge vriend, ik heb haar een halve dag geleden op de rivieroever neergezet en haar daar achtergelaten. Ik vermoed dat jij haar nog altijd met je meedraagt.

uit: de taal van de stilte Erich Kaniok  

Mooie gedachten -28-

Wanneer het ego sterft
ontwaakt de ziel
(Glas-in-lood: Piet van Meel)

Mooie gedachten -27-

 

Mooie gedachten -26-

Eerlijkheid is een heel duur kado. Verwacht het niet van goedkope mensen.

Er zijn mensen die zijn zo arm… Ze hebben alleen maar geld.

Mooie gedachten -25-

Mooie gedachten -24-

 

Boeddhistische Wijsheden

Zoals de zon, door de 4 seizoenen heen, haar pad blijft volgen zonder zich te laten afleiden, zo moeten wij het onze volgen. We weten dat we het ooit allemaal zullen moeten achterlaten. Hoe kunnen we ons dan zo blindstaren op de zaken in de wereld? Verlangt de zon iets terug voor de zonnestralen die ze geeft? Laat ons in dezelfde geest handelen Veel bezit kan soms innerlijk arm maken. De westerling heeft een zeldzaam talent om zijn leven nodeloos ingewikkeld te maken. Alles wat je in dit leven bezit, is slechts geleend en zul je ooit moeten teruggeven. Hecht je er dus niet teveel aan. Als je bedenkt dat elke dag je laatste kan zijn, zul je betere keuzen maken. Het Boeddhisme is tegelijk een leer, een praktijk en een houding.

Mooie gedachten -23-

Mooie gedachte -22-

-21- Mooie gedachten

Angst houdt vast aan en grijpt naar alles wat we bezitten,

Liefde geeft alles wat we hebben weg.

Angst reserveert,

Liefde respecteert.

Angst grijpt,

Liefde laat gaan.

Angst knaagt,

Liefde sust.

Angst valt aan,

Liefde verbetert.  

Uit het boek: Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch.