In december 2014 riep de Algemene vergadering van de Verenigde Naties 21 juni uit tot Internationale Yoga Dag. Dat gebeurde op initiatief van de Indiase premier Narenda Modi die in een speech tot de Algemene Vergadering zei: “Yoga is een onschatbaar geschenk van de oude traditie van India. Het belichaamt eenheid van geest en lichaam; gedachte en actie; zelfbeheersing en vervulling; harmonie tussen mens en natuur; een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Door onze levensstijl te veranderen en bewustzijn te creëren kan het helpen bij het welzijn”
En zo gingen Ria, Marijke en ik zondagochtend op 20 juni 2021 naar Durbuy. Het was lekker rustig op de weg, het weer was ideaal en de sfeer bij de Hare Krishna Gemeenschap was relaxt, vredig, gezellig. Het was of corona niet bestond, we hoefden geen mondkapje op met de zaal binnenkomen, er kwamen steeds meer mensen bij, matjes werden dicht bij elkaar geschoven, vreemd maar wel fijn om weer het oude vertrouwde te hebben. De jonge lerares was een Franstalige Belgische die in Amsterdam bij Johan Noorloos opgeleid was en in het Engels, zoals ook de anderen, les gaf. Haar stijl was Vinyasa yoga
Anders gezegd: Je gaat van de ene asana naar de andere en steeds zei de aardige lerares: and again you can rest in the downward facing dog. Rust maar weer even uit in de hond houding. Na zo’n keer of 12 in de hond houding uitgerust te hebben was het heel fijn om, na 55 minuten, een ontspanning van 5 minuten te krijgen. De twee andere lessen werden ook door gedreven, goed opgeleide jonge vrouwen gegeven. De, voor mij, 2e les was op een grasveld en daar heb ik lekker lui in de zon gelegen. Ik was beslist ook de oudste dus ik vond dat ik dat wel kon doen.
Vinyasa Yoga of Vinyasa Flow is geen systeem en volgt geen duidelijke afstamming, hiërarchie of leidende goeroe. Er is geen officiële oprichter van Vinyasa Yoga. Vinyasa Yoga is een moderne yogastijl, geboren uit de Ashtanga Vinyasa Yoga-traditie. De Ashtanga Vinyasa-traditie is op haar beurt gebaseerd op de leer van Sri Krishnamacharya. Krishnamacharya leerde dat de bewegingen tussen elke asana net zo belangrijk moeten zijn als de houdingen zelf. Zijn idee hierachter was om de concentratie en het lichaamsbewustzijn tijdens de hele oefening te verdiepen. In plaats van te focussen op “in de houding komen” en dan te ademen, is het doel in Vinyasa Yoga om de diepe ademhaling en het lichaamsbewustzijn consistent te houden tijdens alle bewegingen tijdens de beoefening
Daarna kregen we een heerlijke vegetarische maaltijd die we in een grote open tent nuttigden met uitzicht op een glooiend landschap en de bossen van de Ardennen. De bewoners van de Hare Krishna gemeenschap vulden onze borden. De vrouwen lopen er rond in prachtige lange Indiase gewaden en de mannen hadden een doek om gedrapeerd die tussen de benen door ging en in de tailleband werd gestopt. Sommigen wonen er al heel lang, anderen vertrekken weer en komen misschien nog eens terug. Ook studenten komen er voor de weekenden en gaan op maandagochtend weer in jeans naar huis. Bij de 3e les bleven we zeker 10 minuten in Viparita Karani. ( Ruglig met benen tegen de muur ) Dat deed goed na de intensieve les. Het is aan te raden om dan een kussen onder het heiligbeen te leggen. Het is nl. beter als het bekken hoger ligt dan het hart.
In de grote Indiase winkel moesten we wél een mondkapje dragen. Dat was een corona regel van de overheid. Marijke heeft er een prachtig T-shirt gekocht en een mooie wijde broek. Om half vijf woonden we lekker liggend nog een soundhealing concert met gongen bij. Fiona, die het concert verzorgde, is behalve yoga en meditatie lerares, ook gecertificeerd gong master. Dat hoor je niet met je oren maar dat beleef je met heel je wezen, dat voel je in je hele lijf. Het was zó goed, jammer dat er vliegen rond spookten die je hinderlijk kwamen storen. Daarna hebben we nog even op het gras gezeten en wat gegeten en toen zijn we weer huiswaarts gegaan. Heel veel dank aan de Hare Krishna Gemeenschap die ons zo gastvrij ontvangen heeft.
Het was een dag om in te lijsten.
José